به خاطر بیاور!
تابحال زندگی خود را بدون خاطرات تصور کردهاید؟ امکانپذیر نیست. خاطرات مانند تکههای کوچک پازل هستند. در کنار هم یک تصویر بزرگ و خارق العاده از زندگیتان میسازند. ما همیشه سعی میکنیم خاطرات بد را از ذهن پاک کنیم و خاطرات خوب را گرامی بداریم. ولی هر چقدر هم که سخت تلاش کنیم، مغز ما کار خودش را میکند. چرا بعضی اطلاعات کاملاً بیربط را به یاد میآورید و چیزی را که واقعاً میخواهید به یاد داشته باشید کاملاً فراموش میکنید؟
بیائید سعی کنیم بفهمیم مغز چطور کار می کند و چه کاری میتوانیم انجام دهیم که مغز چیزهایی را که میخواهیم را فراموش کند و یا به یاد آورد؟
شما تنها به این دلیل میتوانید چیزها و اتفاقات را به یاد آرورید که همه چیزهایی را که اهمیت ندارند، فراموش میکنید.
وقتی پای بیاد آوردن و فراموش کردن به میان میآید، مغز تنها تصمیمگیرنده و فرمانده است. این مغز است که تصمیم میگیرد چه اطلاعاتی مهم هستند و کجا باید ذخیره شوند. شما حتماً روز ازدواجتان و یا اتفاقات پر از استرسی را که تجربه کردهاید بیاد خواهید آورد و هرگز این خاطرات را فراموش نخواهید کرد.
با این حال، ما براحتی اتفاقات روزانه کسالتآور را فراموش میکنیم که از آن به اثر پاککننده یاد میشود.
شما میتوانید مغزتان را مجبور به یادآوری چیزی کنید.
مغز ما سعی میکند از ما در مقابل اطلاعات غیرضروری محافظت کند. اگر هر چیز کوچکی را که هر روز برای ما اتفاق میافتد به یاد آوریم، به احتمال زیاد دیوانه میشویم! با این حال اگر واقعاً بخواهید چیزی را به یاد آورید میتوانید سعی کنید آن موقعیت و رویداد را چند وقت یک بار تکرار کنید گویی که آنرا برای شخص دیگری تعریف میکنید. با این کار مغزتان را مجبور خواهید کرد تصور کند آن مسئله برای شما مهم است.
شما میتوانید برخی اطلاعات را براحتی بدون اینکه بدانید آنها را دارید بازیابی کنید.
به بیماری که به فراموشی مبتلا بوده است، لیستی از لغات داده شده بود تا آنها را به یاد آورد. پس از چندین تلاش وی نتوانست از عهده این کار برآید. با این حال هنگامی که به وی لیستی از جملات با جاهای خالی داده شد که جاهای خالی را با همان کلماتی که در لیست قبل دیده بود پر کند، توانست این کار را انجام دهد. چطور امکان دارد؟ حقیقت این است که مغز ما بدون اینکه ما متوجه شویم، بیاد میآورد. هرگاه شما نیاز به اطلاعات داشته باشید احتمالاً از اینکه تمام این مدت این اطلاعات را داشته اید متعجب خواهید شد.
مغز شما اطلاعات جدید را به تجربههای گذشته ربط میدهد.
مغر ما پیوسته اطلاعات جدید را به تجربههای گذشته مرتبط میکند. در مورد آخرین باری که کتاب خواندهاید و یا تلویزیون تماشا کردهاید فکر کنید. وقتی بازیگر جدیدی میبینید سریعاً تلاش میکنید به خاطر آورید آیا قبلاً او را دیدهاید. و یا هنگامی که مطالعه میکنید سعی میکنید اتفاقات زندگی شخصیتهای اصلی را با تجربههای خود مقایسه کنید. هر چه بیشتر تجربه کسب کرده باشید، حافظه بهتری خواهید داشت.
اگر بیاد آوردن چیزی برایتان دشوار است، از تصاویر استفاده کنید.
این تکنیکی است که کسانی که حافظه تصویری دارند همیشه از آن استفاده میکنند. آنها اطلاعاتی را که نیاز دارند به تصاویر متوالی دیداری تبدیل میکنند. شما هم میتوانید از این روش استفاده کنید. کافی است خاطرهای را با تصویری در ذهنتان مرتبط نمایید.اگر تخیل روشن و واضحی دارید، این تکنیک را بسیار موثر خواهید یافت.
اگر سعی میکنید چیز مهمی را بیاد آورید، در محیطی بیصدا این کار را انجام دهید.
هر صدای محیطی، حتی خوشایندترینشان نیز مغز را از بازیابی اطلاعاتی که به آن نیاز دارید باز میدارد. در چنین موقعیتهایی مغز شما گیج میشود که آیا شما باید آن صداها را بیاد آورید و یا آن اطلاعات خاص را بازیابی کنید. پس اگر سعی دارید چیز خاصی بیاد آورید، اطمینان حاصل کنید در محیطی آرام و ساکت و تنها هستید.
مغز شما در صورتیکه بهتازگی غذا خورده باشید و یا استرس داشته باشید، بهتر اطلاعات را ذخیره میکند.
گلوکز حاصل از یک صبحانه یا نهار خوب، مهارتهای به خاطر آوردن شما را فعال کرده و کمک میکند همه چیز را بسیار راحتتر به یاد آورید. همین اتفاق میتواند در اثر اضطراب نیز رخ دهد. موقعیتهای احساسی و استرسزا محرک بهتری برای به یاد سپاری هستند.
اگر در طول زندگیتان بیشتر با کارهای ذهنی سر و کار دارید تا کارهای فیزیکی، احتمالاً حافظه شما تا ابد جوان خواهد ماند.
پژوهشگران دریافتهاند اساتید دانشگاه براحتی میتوانند بخش خاصی از سخنرانیشان را بیاد آورند. حتی هنگامی که بازنشسته شدهاند. در عوض افرادی که با فعالینتهای فیزیکی سر و کار دارند وقتی سنشان بالا میرود در به یاد آوردن مشکل دارند. بنابراین هرگز برای انجام کارهای علمی دیر نیست. به حافظهتان شانس امتحان کردن بدهید.
شما میتوانید با استفاده از صداها، کلمهها و اعداد را بیاد آورید.
هانس ابرستارک، زبانشناس و مترجم اتریشی، از روش خود برای حفظ کردن لغات و اعداد استفاده کرد. او بر صدای کلمه هنگام ادا کردنش تمرکز کرد، نه بر نحوه نوشته شدنش. هنگامی که میشنوید کلمه چطور ادا میشود به احتمال بسیار زیاد آن را بیاد خواهید آورد حتی اگر ندانید به چه معناست. در مورد اعداد، او یک بار تا ۱۱۹۴۴ رقم اعشار عدد پی را از بر خواند. همانگونه که وی بعدها روشاش را توصیف کرد، برای موفقیت در بیاد آوردن مسائلی از این قبیل باید ارقام را با حروف جابهجا کرد.
فشار و افسردگی شدید میتواند حافظه و مغزتان را نابود سازد.
این مسئله را به یاد داشته باشید و از توصیه ما استفاده کنید: فرقی ندارد در چه موقعیتی هستید، آرام باشید، نفس عمیق بکشید، و به مغزتان کمک کنید راهی پیدا کند تا از آن موقعیت خارج شود.
برگرفته از:
Building Mental Muscle: Conditioning Exercises for the Six Intelligence Zones