آشنایی با نشان YKK و تاریخچه ساخت زیپ
YKK یک شرکت عظیم است که زیپ تولید می کند!
در اینجا به تاریخچه کوتاهی در مورد زیپ اشاره می کنیم. زیپ در سال 1891 توسط ویتکامب ال. جودسون[1] اختراع شد. در آن زمان به آن «قلاب قفل کن» می گفتند. قلاب قفل کن یک مجموعه قلاب و گیره {قزن} بود و جودسون فکر می کرد که این وسیله موجب صرفه جویی در وقت مردم خواهد شد و همچنین به افرادی که کمر درد دارند کمک خواهد کرد تا کفش هایشان را با یک دست ببندند. بعدها در سال 1913، ژیدون ساندبک[2]، اهل سوئد، نمونه پیشین زیپ های امروزی را ساخت که در آن از دندانه های فلزی استفاده شده بود. او در سال 1917 این اختراع را ثبت کرد. طرح ساندبک اولین طرحی بود که کاربرد عملی آن مشاهده شد. «قلاب های جداشونده» زیپ ساندبک در مقایسه با قلاب قفل کن در هر اینچ تعداد بیشتری قلاب داشت. پس از آن شرکت بی. اف. گودریچ[3] این قلاب های جداشونده را در بعضی از انواع چکمه های لاستیکی به کار برد و به این دلیل که می شد این چکمه ها را با یک دست بست، نام «زیپدار[4]» را مطرح کرد. امروزه زیپ از جنس پلاستیک هم ساخته می شود.
شرکت YKK در سال 1934 و به نام یوشیدا کوگیو کابوشیکیکایشا[5]، در ژاپن تأسیس شد، اما شصت سال بعد این شرکت نام خود را تغییر داد تا با نام برندش هماهنگ باشد. دفتر مرکزی شرکت خصوصی YKK در ژاپن قرار دارد و شامل 206 مرکز و ساختمان در 52 کشور جهان است. YKK تمام اجزاء زیپ از جمله پارچه های رنگ شده و قسمت های فلزی را که در ساخت زیپ بکار می روند تولید می کند.
برند YKK را می توان بر روی پوشاک، اثاثیه و مبلمان، خودروها، چمدان ها و وسایل ورزشی مشاهده کرد. به عنوان نمونه، در کارخانه ای YKK واقع در شهر ماکن[6] ایالت جرجیا، روزانه هفت میلیون قطعه زیپ با1500 طرح و در 427 رنگ استاندارد تولید می شود. این کارخانه بزرگترین کارخانه تولید زیپ در جهان است. برنج مورد نیاز برای ساخت دندانه ها و دستگیره و ماشین زیپ نیز در محل کارخانه ماکن تولید می شود. این کارخانه الیاف و رشته هایی که در قسمت پارچه زیپ بافته می شوند را نیز تولید و رنگ می کند. و بالاخره،YKK ماشین آلات ساخت زیپ را نیز تولید می کند. YKK دانش خود در زمینه کار با فلزات را بکار گرفته تا یک بخش تولید مربوط به آلومینیوم نیز ایجاد کند که در حال حاضر دو سوم از سهم فروش جهانی YKK را به خود اختصاص داده است.
منبع: howstuffworks.com
ترجمه: آکادمی باغ کتاب تهران
[5] Yoshida Kogyo Kabushikikaisha